Monitoring of health products cleaning with adenosine triphosphate testing

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5327/Z1414-4425201900020002

Keywords:

Esterilização, Limpeza, Centro de Materiais e Esterilização, Segurança do Paciente

Abstract

Purpose: Evaluating the cleaning quality of health products by using the surface adenosine triphosphate (ATP) test in a Central Sterile Services Department. Method: It is a descriptive, cross-sectional study with a quantitative approach, conducted in a private clinic in Belo Horizonte, Minas Gerais. Twenty-six survey forms with 102 ATP tests were evaluated between May 2017 and May 2018. Results: The numbers in ATP tests in the lumened instruments vary from 55 to 206 relative luminescence units (RLU), with a mean of 124±46. In surgical instruments, results alternated between 14 and 82 RLU, with a mean of 54±28. Conclusion: ATP tests are not specific, but they suggest absence of residues in all the instruments. The conclusion is that a proper physical structure, evidence-based cleaning protocols and human and material resource management contribute to ensure the cleaning process quality.

Author Biographies

Andre Luiz Alvim, Universidade Federal de Minas Gerais.

Enfermeiro. Doutorando em Enfermagem pela Unidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Mestre em Enfermagem pela UFMG. Especialista em Controle de Infecção Hospitalar. MBA Auditoria e Gestão da Qualidade aplicada à Serviços de Saúde. Belo Horizonte, Minas Gerais, Brasil. 

Marcela Silva Ramos, Faculdade Pitágoras

Enfermeira. Especialista MBA Gestão em Saúde com Ênfase em Centro Cirúrgico e CME pela Faculdade Pitágoras de Belo Horizonte. Minas Gerais.

Poliana Mara Silva Durão, Faculdade Pitágoras

Enfermeira. Especialista em MBA Gestão em Saúde com Ênfase em Centro Cirúrgico e CME pela Faculdade Pitágoras de Belo Horizonte. Minas Gerais.

References

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Published

2019-07-05

How to Cite

Alvim, A. L., Ramos, M. S., & Durão, P. M. S. (2019). Monitoring of health products cleaning with adenosine triphosphate testing. Revista SOBECC, 24(2), 57–61. https://doi.org/10.5327/Z1414-4425201900020002

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